Az FBI védi a magyart, aki tudhatja, hogyan vittek ki az országból 1300 milliárdot

Az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában, írta meg a Magyar Nemzet.

A lapnak állítólag amerikai forrásból jutott a tudomására egy furcsa történet. Eszerint egy magyar férfit az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda tanúvédelmi programja véd. Mégpedig azért, mert úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra.

Az amerikaiak szerint ez a pénz „a nyertes uniós pályázatok alkotmányos költsége”, és a részben Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában álló MKB-ből és más bankokból vehették azt fel.

Az 1300 milliárd forintnyi pénzt alkalmanként néhány milliós csomagokban vehették fel, majd az arab bankrendszeren keresztül közel-keleti és szingapúri számlákra került úgy, hogy közben gyémántokra váltották azt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy konkrét nyomozati cselekményeket is kértek az amerikai hatóságok magyar kollégáikból az ügyben, harminc nap után azonban Budapestről jelezték, hogy mivel nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, nem intézkednek az ügyben.

A férfit állítólag körözik a magyar hatóságok is jelentős összegű pénzmosás gyanúja miatt, ezért is különös, hogy kihallgatni viszont látszólag nem akarják.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-03-28T16:00:51+00:00