Iránytű Intézet: a Fidesz behozható

Az Iránytű Intézet frissen publikált kutatása azt vizsgálta, hogyan szavaznának a Heves megye 3. számú választókerületében élő polgárok. Eszerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 43%-a a Fidesz-KDNP, 34%-a a Jobbik jelöltjére voksolna. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére 16% szavazna.

A teljes népességen belül viszont magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya, vagyis a bizonytalanok itt is sokat eldönthetnek – főleg, hogy a Jobbikos jelölt a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest közelebb áll a Fideszeshez népszerűségben, a baloldalt választók pedig jóval kevesebben lettek.

A választókerületben a Fidesz-KDNP jelentősen elmarad országos átlagától, a teljes népesség 24%-ának támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 16%-a szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson.

Az MSZP a Jobbik támogatottságának kevesebb, mint felét élvezheti, 7%-on áll, míg a DK-t a teljes népesség 4%-a támogatja. A választókerületben kiemelkedően magas, 25%-os a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, 13%.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-03-13T14:56:45+00:00