Szél szerint “balról nem lehet megverni” Orbánt

Március 15-én több ellenzéki vezető is azt jelezte, új egyeztetésekre áll készen, Gyurcsány még a Jobbikkal való egyezkedést is belengette. Meg is kezdődtek az egyeztetések, de Szél nem úgy látja, hogy nyerhetnek.

Március 18-án vasárnap négy ellenzéki vezető ült le tárgyalni: Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

Az MSZP-Párbeszéd és a DK úgy véli, ők már képesek lehetnek kisebbségbe szorítani a kormányt a választásokon, amit a közvéleménykutatások viszont egyáltalán nem támasztanak alá. Hódmezővásárhely után persze indokolt lehet némi pozitív szemlélet, de erősen kétséges, hogy ténylegesen képesek volnának akár visszalépésekkel is csak ők 25-30 képviselői helyet megnyerni, ahogyan számítják.

Az LMP ugyanakkor már kevésbé látja derűsen a helyzetet, Szél Bernadett nyilatkozata legalábbis majdnem egy fegyverletétellel ér fel. Ő teljes ellenzéki megállapodást szeretne a hódmezővásárhelyi minta alapján, és úgy látja,

“nem lehet balról megverni”

ezt a kormányt. A miniszterelnök-jelölt úgy látja, értékközösség nincsen a pártok között, sorsközösség viszont igen, hiszen minden ellenzéki párt kormányváltást szeretne.

Arra azonban, hogy a teljes ellenzék együttműködjön, jelenleg nem sok esély van, főleg azért, mert – érthető módon – Gyurcsány és a Jobbik biztosan nem fog koordinálni.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-03-19T10:12:59+00:00