Szorongatja a Fideszt a Jobbik szóvivője

Heves megyében szorosnak ígérkezik a választás: Mirkóczki Ádám és Nyitrai Zsolt között alig néhány százalék áll az Iránytű Intézet friss mérései szerint.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 41%-a szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, Dr. Nyitrai Zsoltra. Tőle mindössze 6 százalékponttal lemaradva Mirkóczki Ádám (Jobbik) a választók 35%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött. Mirkóczki Ádám támogatói között magas a taktikai szavazók aránya, őt legnagyobb számban az LMP és az MKKP szavazói segítik ki, de Nyitrai Zsolthoz képest több, pártpreferenciát tekintve bizonytalan szavazó is támogatja. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Kertészné Kormos Noémire 19% szavazna. Az LMP jelöltje mindössze 2, a Momentumé 1%-on áll.

A 2014. évi országgyűlési választáson Dr. Nyitrai Zsolt az érvényes szavazatok 38,9%-ával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltjének, Dr. Szalóczi Géza Györgynek és a jobbikos Mirkóczki Ádámnak a támogatottsága ekkor még kis különbséget mutatott, utóbbi 3 százalékponttal ért el jobb eredményt (az érvényes szavazatok 28,4%-ának megszerzésével) a baloldali közös jelöltnél. Az LMP jelöltje, Dr. Csarnó Ákos 4,7%-on végzett.

Ötszáz fős kutatásunk mintavétele 2018. március 21-től március 24-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végeztük. Kutatásunk hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50%-os adatra nézve (95%-os valószínűséggel) legfeljebb +/- 4,4%, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50%-nál kisebb, valamint 50%-nál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

Pártpreferenciák a teljes népesség körében

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP 25%-on áll, míg a Jobbikra a jogosultak 15%-ra voksolna. Az MSZP-P a teljes népességben mindössze 6, a DK 5%-on áll. Az LMP-re 3, a Momentumra 2% szavazna, míg az MKKP a választókerület teljes népességének 1%-ának támogatását tudhatja magáénak. A választókerületben magas (25%) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya. Helyben mindössze a jogosultak 4%-a állítja, hogy biztosan nem szavazna, míg 14% azok aránya, akik bár szavaznának, de titkolják preferenciájukat.

Pártpreferenciák a pártválasztók körében

A pártot választani tudók 42%-a a Fidesz-KDNP-re, 27%-a a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P ebben a kategóriában 10, a DK 9%-on áll. A választókerületben az LMP 5%-os támogatottsággal bír, míg a Momentum 3, az MKKP 2, az Együtt 1%-on áll.

 

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-03-29T14:20:51+00:00