Tényleg ez a béke lesz a végső…?

Március 15-én az Magyar Kétfarkú Kutyapárt menetében tűnt fel egy tábla a felirattal: “Ez a béke lesz a végső!” Nagyjából akkor, amikor ez a tábla a Deákra ért, ebből a humoros feliratból abszurd politikai valóság lett, ahogy Orbán nyíltan megfenyegetett mindenkit, aki szemben áll a kormánnyal.

“Mi szelíd és derűs emberek vagyunk, de nem vagyunk sem vakok, sem balekok. A választás után természetesen elégtételt fogunk venni, erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is,” – ígérte Orbán a Békemenet résztvevőinek lelkesedése közepette, a Kossuth téren. Hogy kin és miért venne elégtételt, azt nem tette világossá, de a kormány retorikáját tekintve – aki nem velünk van, az ellenünk – valószínűleg mindenkin, aki támadja őket. Vagy ahogy Orbánék ezt felfogják: Magyarországot, hiszen az ő nézőpontjukból Fidesz = Magyarország.

Persze, az ilyen fenyegetőzés egyáltalán nem idegen a kormánypárttól – korábban is kerültek már ki olyan felvételek, amelyeken elmondják, ahol ellenzéki jelölt győz, olyan települések hiába várnak állami támogatásra. Hiszen nem a szavazók jóléte a lényeg, pártállástól függetlenül, hanem a hatalom minden áron való megtartása.

Ez a fajta fenyegetőzés tehát nem szokatlan, de az, hogy Orbán már ennyire nyíltan közli ezt – megdöbbentő.
Ezzel a “kedves vezetőnk” gyakorlatilag Erdogan mellé áll be, s egyáltalán nem volna meglepő fordulat a Fidesztől, ha hamarosan a törökországihoz hasonló tisztogatások kezdődnének a civil szférában, oktatásban pártállás alapján.

Ja, hogy azok már évek óta zajlanak? Elnézést.

Az elmúlt 8 évben a Fidesz azon dolgozott, hogy az esélyét is elvegye annak, hogy kikerüljenek a hatalomból. A demokratikus ellensúlyokat lebontották vagy saját emberekkel töltötték fel, de már olyan rég, hogy ez közhely. A választási rendszert úgy alakították át, ahogyan az nekik a legjobb.

Megteremtették az ellenségképet: mindenki ellenség, aki nem őket támogatja, és hát ők ugye Magyarország. Orbán Viktor maga Magyarország…

És jön az elégtétel.

Nehéz egyelőre elképzelni, hogy ez milyen formát ölthet, főleg a jogi vonala – újabb törvények jönnek a civil szervezetek ellen? Azután, hogy az ÁSZ végigbírságolta a kampány alatt az összes ellenzéki pártot, majd betiltani is elkezdik őket? Néhány jó kis koncepciós perek jönnek esetleg?

A személyes véleményem egyszerű. Nem kell utálni a Fideszt, követni a híreket, politikai aktivistának vagy „Gyuri ”bácsi (ahogy Orbán emlegette 15-én Sorost) emberének lenni, hogy az embernek ebből elege legyen.

Én egyszerűen egy olyan országban nem szeretnék élni, ahol a miniszterelnök a választások előtt szűk egy hónappal konkrétan megfenyeget mindenkit, aki nem az ő pártjára szavaz…

Április 8-án az utolsó esélyünk lehet arra, hogy ezt a kormányt leváltsuk, és megakadályozzuk, hogy tényleg a törökországihoz hasonló elnyomó rendszert teremtsenek meg. Mert most még ténylegesen van erre esély – leginkább akkor, ha áprilisban az ellenzéki szavazók felismerik azt, hogy érdemes taktikusan szavazni, és helyben a legerősebb jelöltet támogatni, mert ezzel legyőzhető a Fidesz…

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-04-07T18:24:26+00:00