A Jobbik már a Fidesszel szemben is vezet Borsodban

A 2. számú borsodi választókerületben a Jobbik jelöltje összefogás nélkül, magában is vezet a Fidesszel szemben, közölte legfrissebb kutatásában az Iránytű Intézet.

A választókerületben a Jobbik jelöltje rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal, az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 35%-a Pakusza Zoltánra szavazna, míg a Fidesz-KDNP színeiben induló Hubay György a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Dr. Varga Lászlóra 25% szavazna. A Momentum jelöltje és az LMP jelöltje mindössze 2-2%-on áll.

A 2014. évi országgyűlési választáson Sebestyén László (Fidesz-KDNP) mindössze 135 vokssal (30,9%-os eredményével), egy hajszállal előzte meg Pakusza Zoltánt, aki az érvényes szavazatok 30,6%-át gyűjtötte be. A mandátumot azonban a baloldali összefogás jelöltje, Dr. Varga László szerezte meg 31,4%-os eredményével. Mérésünk alapján a baloldali jelölt – a szomszédos miskolci választókerülethez hasonlóan – most jelentősebb hátrányból indul, a mandátumért folytatott küzdelem a Jobbik és a Fidesz-KDNP jelöltje között dől el. Mile Lajos az LMP színeiben 3,3%-kal végzett.

Ötszáz fős kutatásunk mintavétele 2018. március 25-től március 27-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végeztük. Kutatásunk hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50%-os adatra nézve (95%-os valószínűséggel) legfeljebb +/- 4,4%, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50%-nál kisebb, valamint 50%-nál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik fej-fej mellett, 18-18%-on áll, míg az MSZP-P-re a jogosultak 11%-ra voksolna. A többi párt támogatottsága a választókerületben elenyésző, a DK és az LMP is mindössze 2-2%-on áll. A választókerületben magas (22%) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, de jelentős (17%) a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 6%-a állítja, hogy biztosan nem szavazna.

A pártot választani tudók között a Jobbik vezet 34%-kal, tőle alig lemaradva a Fidesz-KDNP a pártválasztók 33%-ának támogatását tudhatja magáénak. Az MSZP-P-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson a pártválasztók 20%-a, a DK és az LMP pedig 4-4%-on áll ebben a kategóriában.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2018-03-28T15:54:30+00:00